In Nederland betalen mensen die in een voertuig rijden BPM. Dit is een belasting voor auto's, motoren en bestelauto's. Ook als je voertuigen vanuit het buitenland importeert moet je BPM betalen. Als je wilt weten hoeveel je moet betalen, kun je de BPM berekenen.
Hierna kun je de BPM aangifte doen, waarna je een kenteken kunt krijgen van de RDW. Heb je deze ontvangen? Dan kun je eindelijk gaan rijden met het voertuig. Maar hoe lang duurt zo'n BPM aangifte? En waar moet je op letten bij het doen van deze aangifte?
Wat is BPM precies?
BPM is de afkorting van ‘belasting van personenauto's en motorrijwielen' en is een wegenbelasting die in Nederland geheven wordt. De BPM is een soort bijtelling voor uw auto en het tarief hiervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO₂-uitstoot, het gewicht en de cataloguswaarde van uw auto. Ook het energielabel, het roetfilter en de fijnstofuitstoot zijn hierbij van belang. Verder wordt er nog gekeken naar de euro-6-norm, of het een hybride auto is en er wordt rekening gehouden met eventuele accessoires.
De BPM kun je aanvragen bij de RDW, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs en een geldige APK.
Hoe lang duurt een BPM aangifte?
Heb je aangifte gedaan voor de BPM bij de belastingdienst? Dan zal je aanvraag hierna worden verwerkt. Meest heb je binnen enkele dagen antwoord, waarna je kunt betalen. Meestal krijg je deze informatie via een e-mail. In sommige gevallen duurt het bij de belastingdienst wat langer, bijvoorbeeld wanneer je aangifte complex is of er iets fout is gegaan bij het invullen ervan.
Als je de BPM hebt betaald, kun je binnen enkele dagen een kenteken aanvragen bij de RDW. Dit is het kenteken dat je moet gebruiken wanneer je met het voertuig gaat rijden.
Om een kenteken aan te vragen bij de RDW heb je een aantal documenten nodig, zoals een kopie van je identiteitsbewijs, een kopie van het aankoopbewijs en de factuur van de BPM. Ben je het niet eens met de aangifte? Dan kun je er ook nog voor kiezen om schriftelijk bezwaar te maken. Hierbij kun je ook vragen om uitstelling van de betaling.