De inzet van natuurlijke elementen zoals planten en bomen voor het optimaliseren van de gezondheid heeft een lange historische achtergrond. Vandaag de dag is er een breed scala aan tabletten en poeders beschikbaar, vervaardigd uit bloemen, planten, kruiden en bomen, bedoeld om gezondheidsvoordelen te bieden. Ginkgo biloba maakt hier onderdeel van uit en is als plantaardig supplement verkrijgbaar in diverse natuurwinkels en drogisterijen.
Werking van ginkgo biloba
Maar welke rol speelt Ginkgo biloba precies? Welke gezondheidsvoordelen biedt Ginkgo biloba? Is Ginkgo biloba potentieel gevaarlijk en zijn er neveneffecten? Leer alles over het ginkgo biloba werkingsmechanisme van dit interessante supplement.
Wat is ginkgo biloba?
De Ginkgo biloba supplementen zoals tabletten, capsules, thee of druppels die momenteel verkrijgbaar zijn in de westerse markt, bevatten het extract van gedroogde bladeren van de ginkgo boom. Ginkgo biloba wordt in de westerse wereld toegepast als voedingssupplement en wordt geacht de bloedsomloop en hersenfuncties, waaronder het geheugen, te ondersteunen.
Wat is de Ginkgoboom?
De Ginkgoboom wordt ook wel een Japanse notenboom genoemd en staat bekend als een levend fossiel, vanwege zijn status als oudste boomsoort ter wereld, die al zo'n 300 miljoen jaar bestaat. De bladeren en zaden van de ginkgo boom worden sinds lang toegepast in diverse medische praktijken, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde, voor het behandelen van aandoeningen zoals astma, en hart- en hersenproblemen.
Waar is ginkgo biloba goed voor?
Er is uitgebreid onderzoek verricht naar de impact van ginkgo biloba op de gezondheid. Uit deze studies blijkt dat Ginkgo biloba daadwerkelijk een invloed heeft op de bloedsomloop van het lichaam en de hersenen. In sommige gevallen wordt Ginkgo biloba ingezet als alternatieve behandeling voor aandoeningen gerelateerd aan een inadequate bloedsomloop, zoals claudicatio intermittens, beter bekend als 'etalagebenen'.
Ginkgo bioloba onderzoek
Onderzoek naar de effecten van Ginkgo biloba op het geheugen zijn ook uitgevoerd. Bijvoorbeeld, studies hebben gekeken naar de invloed van Ginkgo op de hersenfuncties van mensen met milde vormen van dementie. De voortgang bij deze individuen na het innemen van Ginkgo biloba was bescheiden, maar wel positief. Echter, het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over het effect van Ginkgo biloba op dementie. Hiervoor is meer grootschalig en langdurig onderzoek vereist.
Het is nog onbekend of Ginkgo biloba een positief effect heeft op de hersenfuncties van gezonde mensen, omdat er nog onvoldoende onderzoek naar deze specifieke kwestie is verricht.