Voor je gevoel zijn het misschien dezelfde instrumenten; een orgel en een piano. Regelmatig zul je wel in aanraking komen met een orgel of piano. Bijvoorbeeld als je op een treinstation iemand ziet spelen of als je naar een band gaat, is de kans ook groot dat je een piano of orgel ziet staan. Je zou het niet zeggen, maar er zijn grote verschillen tussen deze twee instrumenten. Ben jij benieuwd wat eigenlijk deze verschillen zijn? Dat kun je hieronder lezen!
Wat is een orgel?
Een orgel is een instrument die gebruik maakt van lucht, om klanken te produceren. Als een orgelspeler een geluid wil voortbrengen, slaat hij een toets aan, die vervolgens een elektronisch circuit in gang zet, die weer een geluid produceert. Wil je een geluid langer laten klinken? Dan moet je bij een orgel simpelweg de toets langer ingedrukt houden. Op deze manier blijft het elektronisch circuit ook intact en blijf je hetzelfde geluid horen.
Wat is een piano?
Bij een piano wordt er gebruik gemaakt van percussie, om geluid voort te brengen. Er is een hamertje vastgemaakt aan de toetsen van de piano, die feitelijk op een snaar slaat, als je een toets aanslaat. Dit aanslaan gebruikt onder hoge druk, hiermee kun je mooie geluiden mee voortbrengen, ook nog eens vlak achter elkaar. Iedere snaar heeft een eigen frequentie en hiermee een eigen toon. Als je een geluid langer voort wil laten klinken, moet je een toets meerdere keren achter elkaar spelen, omdat de hamer feitelijk per aanraking maar één keer op de snaar terechtkomt.
Verschillen tussen piano en orgel
Het belangrijkste verschil tussen een orgel en een piano is misschien wel de wijze waarop een klank wordt voortgebracht. Bij een orgel gebeurt dit door middel van lucht en een elektronisch circuit, bij een piano wordt een klank voortgebracht door middel van hamertjes die op snaren terechtkomen. Hier komt nog bij dat je bij een orgel lange klanken kunt laten horen, door simpelweg een toets ingedrukt te houden, bij een piano moet je een toets steeds opnieuw indrukken. Benieuwd naar nog meer verschillen tussen... ? Die vind je natuurlijk online, leuk om te lezen!